Koni schokdempersAfstellen van Koni dempersAfstellen van Koni dempers

AFSTELPROCEDURES series 26 en 30 Series

Figuur 1: klem de demper alleen vast aan het bevestigingsoog en duw de stofkap naar benedenhier niet vastklemmen!

Figuur 2: Om de uitgaande slag (rebound) te vergroten dient er 1 of meer slagen naar rechts (met de klok mee) gedraaid te worden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met de klok mee: stuggger / Tegen de klok in: zachter

met de klok mee: stugger / tegen de klok in: zachter

1. Verwijder de plastic stofkap om bij de afstelknop te komen.

2. Duw de afstelknop naar beneden tijdens het afstellen.

3. Het afstelmechanisme is voorzien van een aantal fases, waarvan elke fase een afstel positie markeert.

4. Om de uitgaande slag (rebound) te vergroten dient er één of meer slagen naar rechts (met de klok mee) gedraaid te worden. GEBRUIK GEEN EXTREME KRACHT!

5. Zorg ervoor dat de afstelknop volledig terug springt in de juiste positie.

OPMERKING: 26 series hebben 2 fases en de 30 series 3 fases.

WAARSCHUWING: Beide dempers hetzelfde afstellen. Indien de dempers niet hetzelfde afgesteld worden kan dit leiden tot instabiliteit en ongelijke slijtage van de banden.

 

AFSTELPROCEDURES 76, 80, 82, 84, 86, 87, 88, 90, 92, 8040 en 8240 Series

1. Duw de schokdemper volledig naar beneden tot de aanslag en draai tegelijkertijd de stofkap of zuigerstang voorzichtig naar links (tegen de klok in), totdat u voelt dat de nokken van de stelmoer door de uitsparingen van de voetklep schuiven (fig.1). U bent dan op de start (minimale) positie en het is dan niet mogelijk verder naar links te draaien. Dit is het geval indien de schokdemper nog nooit afgesteld is (af fabriek).
OPMERKING: Sommige Koni dempers hebben een bump rubber onder de stofkap en deze dient verwijderd te worden voordat het afstellen mogelijk is. Markeer wat de bovenzijde van de stofkap is. Vergeet niet deze stofkap te herplaatsen na het afstellen.

2. Geef vanaf deze start positie 2 halve draaien (360º) naar rechts (met de klok mee) terwijl u de schokdemper ingedrukt houdt. De afstelrange is normaliter 4 à 5 halve draaien (fig.2).

OPMERKING:
Vanaf de start (minimale) positie zal de uitgaande slag (rebound) toenemen bij:
één halve draai: 10 tot 15%
twee halve draaien: 25 tot 30%
drie halve draaien: ca. 50%
vier halve draaien: 75 tot 80%
vijf halve draaien: 90 tot 100%

3. Trek de schokdemper verticaal uit, zonder te draaien, voor minstens 1 cm zodat het afstel mechanisme gedeactiveerd wordt. De stofkap of zuigerstang kan nu vrij draaien. De demper kan nu uitgetrokken worden, zodat de bump rubber (indien aanwezig) herplaatst kan worden. Zorg ervoor dat de bump rubber weer in de groef in de bovenkant van de stofkap klikt.

WAARSCHUWING: Beide dempers hetzelfde afstellen. Indien de dempers niet hetzelfde afgesteld worden kan dit leiden tot instabiliteit en ongelijke slijtage van de banden.

 

AFSTELPROCEDURES 8010, 8041, 8210, 8241, 8610, 8641, 8710 en 8741 Series

1. Plaats de meegeleverde afstelknop aan de bovenkant van de dempers.

2. Indien u de knop in de richting van de pijl draait dan zullen de dempers stugger worden, als u in tegengestelde richting draait dan worden ze juist minder stug. Indien u tegenstand voelt svp niet doordraaien, aangezien de demper dan in zijn eindpositie staat.

3. Na het afstellen de afstelknop verwijderen om eventuele schade aan de motorkap te voorkomen.

WAARSCHUWING: Beide dempers hetzelfde afstellen. Indien de dempers niet hetzelfde afgesteld worden kan dit leiden tot instabiliteit en ongelijke slijtage van de banden.